Hegyi Barbara premierje a Miele színpadán

 " A jó szakács olyan mint egy boszorkány, aki boldogságot osztogat!"


Az élet a legnagyobb színpad, melyen egy ember különböző szerepeket játszik nap mint nap! Vegyük a következő esetet! Adott egy magával ragadó nő, aki gondoskodó anya, szerető feleség, a nemzet egyik legkiválóbb színésze és lelkes konyhatündér! Az utóbbiba nyerhettünk betekintést Hegyi Barbara első főzőkurzusán a Miele csapatának kötelékében! 

Csütörtök délután a budai Miele főzőiskolában egy igazán különleges rendezvény vette kezdetét! Egy csapat hölgy és három talpraesett férfi hódolt a kulináris élvezeteknek.

Barbara néhány kedves szóval és egy kis játékkal indította az estét a terített asztalnál: egy letakart fazékkal a kezében körbejárta a vendégeket és egy-egy színes chili paprikát kihúzva csapatokba fejlődtünk! Megkaptuk a recepteket nyomtatott formában és rögtön mustrálni kezdtük az izgalmasnak ígérkező menüsort:



  • Kókusztejes sárgarépa krémleves
  • Részeges csirke-Zorán kedvence
  • Epres-marcipános tiramisu



 


Minden társaság egy fogásért volt felelős, de természetesen bárki besegíthetett vagy éppen belekóstolhatott a másik munkájába.
Mint egy nagy baráti társaság körbevettük a konyhapultot és diskurálva munkához láttunk. Gyors zöldséghámozás, kopogó kések, ínycsiklandozó illatok. A folyamat megállíthatatlanul kezdetét vette. Egy kis kalandozás indult "Kulináriába". Mindannyian már jártunk a konyha környékén, de mesterünk gondosan ügyelve a menü összeállítására később is bátran elkészíthető, variálható receptekkel látott el bennünket! 

Őszinte leszek! A levessel szemben elég szkeptikus voltam, főleg a férjem ízlése miatt. Kísérletező páros vagyunk a konyhában, de tudom, hogy a sárgarépás finomságok nem a szíve csücskei. Nem szeretnék előre szaladni, viszont annyit megsúgok, hogy pozitív végkifejlettel zárult a nap. 

Kis Sanyi, a Miele profi séfje végigkísérte az estét. Érdemes volt figyelni szakmai tanácsaira, praktikáira. Tőle is bezsebelhettünk néhány hasznos ötletet. 

A leves már a tűzhelyen főtt! Egzotikus illatok szálltak fel a fazékból. A piros csapat így egy kis pihenőt kapott és beleshetett a többiek munkájába. A részeges csirke méltó főételként kelt életre a zöld csapat kezei között.  Barbara könyvében (Abraka babra) természetesen ez a fogás is szerepel. Nekem nagyon tetszett, hogy egy ilyen kedves recept is felkerült a palettára. Hiszen saját konyhánkban is kiemelt szerepet kap szerettünk favoritja! Elárulta Nekünk Barbara, hogy nem csak a hozzávalók miatt oly szeretett ez az étel, hanem a szaftban rejlő ízek az igazán csábítóak Zorán számára.
Friss csirkecombok, ropogós répa, zsenge újhagyma, mosolygós alma, zamatos körte, fehér csiperke, egyszerű fűszerek, egy palack rosé és egy csipet türelem. Ennyi kellett ehhez a roppant könnyen elkészíthető ételhez!

Egy barátságos házaspár volt a desszertfelelős csapat része. Ők valósították meg Barbara édes nyalánkságát. Mascarpone, limoncello, édes eper, marcipán, babapiskóta... már csak a felsorolás is arra készteti az embert, hogy rögtön hozzálásson. 


Egy fárasztó nap után igazi felüdülés volt ez a béke szigete Nekünk! Barbara humora, közvetlensége, mosolyra fakasztó anekdotái igazán érdekes világba engedtek betekintést. Örülök, hogy most már nem csak a Vígszínház deszkáin örvendeztet meg bennünket a művésznő, hanem mint hús-vér ember betekintést enged a konyhaművészete egy szeletébe! Az este folyamán megjelent egyik legszebben beszélő, Kazinczy-díjas bemondó Kovács P. József körünkben. Felesége Mariann (aki megjegyzem Karády Katalin unokahúga, de emellett számtalan más erény birtokosa), Barbara konyhaművészetére volt kíváncsi, József pedig örömmel kísérte végig a párja tüsténkedését! Lehet, hogy kevesen tudják, de az igényes gasztronómia képviselője a Kovács házaspár. Nevükhöz fűződik a méltán híres Déryné Bisztró. Kettejük és két gyermekük közös munkájának gyümölcse ez a vállalkozás! Érdemes egyszer ellátogatni hozzájuk! Mennyei falatokban senki sem fog hiányt szenvedni! 

Amíg a leves főtt és a főétel a sütőben pirult mi jóízűen beszélgettünk, nevetgéltünk egy pohár finom bor társaságában. Ezek az igazán feledhetetlen élmények! 

De lassan az illatok ismét az orrunknál fogva vezettek a konyhába. Nem volt már más tennivalónk,csak a tálalás! Csapatonként láttunk neki a munkához Sanyi instrukciói alapján! 
 Asztalhoz ülve sorra elfogyasztottuk a fogásokat! Itt tennék egy rövid kanyart a leveshez. Említettem az első sorokban, hogy az én életem párja kevésbé szereti sárgarépás ételeket. Láss csodát, imádta minden cseppjét ennek a levesnek! Felkerült a családi étekpalettánkra! 
A legnagyobb dicséret egy szakácsnak a csend, mert akkor elégedetten falatozik minden vendég! Házigazdánk kihasználta ezt a sikert és örömmel szőtte a történetek hálóját! Mi pedig hol mosolyogva, hol meghökkenve hallgattuk mondandóját! Méltán zsebelhette be a sok-sok gratulációt a röpke 3 órás gasztronómiai utazásért!


Fenséges ételek, barátságos társaság, kellemes környezet és egy igazán kifogástalan házigazda tette emlékezetessé ezt az estét! 
Köszönjük kedves Barbara! Köszönjük Miele! 

Népszerű bejegyzések